Rust

Vakantie, Lekker hè?!

Met je benen op de bank, cappuccino, rustig chillen. Hangen op een strand, in een stoel met een biertje. Pas gaan douchen als de klok het middaguur al lang gepasseerd is. Gewoon staren en zitten op een mooie plek in het bos. Moet ik nog doorgaan?

Tja, op vakantie kunnen we het ineens allemaal wél. Maar ja, hoe vaak ben je nou feitelijk op vakantie? Twee tot drie weken per jaar misschien? In ieder geval zijn de tijden van rust die we onszelf gunnen veel te kort om op te wegen tegen de tijd die we ons inspannen en al helemaal ten opzichte van de tijd die we vinden dat we onszelf zouden moeten inspannen. We hebben het druk hoor. Poeh!

Voor training geldt zo’n beetje hetzelfde. Om goed vooruit te gaan, heb je ook de nodige vakantie nodig. Beentjes omhoog, lekker zitten, dat soort werk.

‘De tour win je met je bed’, Joop Zoetemelk zei het niet voor niets. Hij sloeg de spijker op zijn kop. Want wie goed wil trainen, moet ook goed rusten. Het is een essentieel onderdeel van beter worden. Rust zorgt namelijk voor twee belangrijke zaken, namelijk supercompensatie en je bent aardig voor jezelf.

Aardig zijn

Het lukt mensen steeds minder goed om aardig voor zichzelf te zijn. Je moet van alles, je legt jezelf te veel op en je racet maar door. Ik ook hoor. Alle dagen werken, in de avond vaak loopgroepen, de vrije avonden zelf trainen, in het weekend sociaal doen én zelf trainen, altijd iedereen willen helpen. Oh ja, vergeet de administratie niet!
Soms lig ik in bed en denk dan, waarom ben ik niet wat aardiger voor mezelf? Neem elke dag 10 minuten vakantie. Zet je neer, ontspan, geniet van kan mij het schelen wat!

Supercompensatie

Dit is het fysiologische effect achter training. Je spant jezelf in en verbruikt daarbij veel stoffen om de nodige verbranding op gang te brengen en energie te leveren. Je moet deze energie bijvullen. Wie dat niet doet wordt steeds vermoeider en kan steeds minder energie leveren. Niet zo gek, want je neemt namelijk geen tijd om deze energie aan te vullen.

Glycogeen is de stof die tijdens training het meest verbrand wordt. Het is de benzine van je lichaam. Door training komt het wijzertje van je tank steeds lager te staan… rusten is langs gaan bij het tankstation. Het tanken van glycogeen duurt, afhankelijk van intensiteit en duur van de training twee tot vier dagen. Je tankt door rusten, slapen en fatsoenlijk voer in de daarvoor bestemde lichaamsopening te stoppen.

Wie na een herstelperiode een nieuwe trainingsprikkel uitdeelt, zal vooruit gaan. Maar, pas als je dus voldoende rust genomen hebt. Wie beter getraind raakt kan ook actief rust inbouwen voor een nog sneller herstel. Na intensieve trainingen (of trainingsweken) altijd rust/herstel trainingen (rust-trainingsweken) plannen.

Als beginnende hardloper doe je er goed aan om met dit principe rekening te houden. Zorg dus voor rust en regelmaat tussen je trainingen. Begin met twee dagen trainen in de week en chill voor twee tot drie dagen.
Voor de meer gevorderde lopers, train nooit twee dagen hard achter elkaar, geeft jezelf rust om te herstellen. Wissel af in duur, intensiteit en rust.

Het is dus zaak om vaker in de vakantiemodus te verblijven.

Probeer het thuis te voelen. Mats jezelf met een kop thee op een bankje voor je huis, ga een uur eerder naar je koffer.Doe aardig voor jezelf.

Thomas Zijlma – trainer Hardlopen Amsterdam

Auteur
Thomas Zijlma
Blog Categorie
logo

Hardlopen met een groep heeft mij net dat duwtje gegeven

Eline: "Na 500 meter hardlopen was ik al buiten adem of moest ik tussen het hardlopen door pauzes nemen.. Nu loop ik aan één stuk 30 minuten zonder te stoppen!"

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.